Parkl

Ingyenes e-töltőállomásokkal segítjük a zöld közlekedést

2019. november 13. - Parkl App

20190723_100727_5160.jpg

Összesen hat új elektromos töltőpont vált elérhetővé Budapest belvárosában a GreenGóval közös együttműködésünknek köszönhetően. Töltőállomásaink mostantól három helyszínen biztosítanak ingyenes töltési lehetőséget a fővárosi autóvezetőknek.

Dinamikusan nő az elektromos autók piaca Európában: a tavalyi év első felében több mint 40 százalékkal több e-autót adtak el az előző év azonos időszakához képest1, és a töltőpontok száma is folyamatosan emelkedik. Európában jelenleg átlagosan 2,6 elektromos autó jut 1000 főre, azonban Norvégiában ez a szám 2018-ban már 56-ra nőtt2 – hazánkban a kiadott zöld rendszámok száma 2018 végére megközelítette a tízezret3, azonban a lakosságra vetített e-autók számában továbbra sem tartozunk az EU élvonalába.

Hasznos lehet a fizetős töltők bevezetése – egy kis európai áttekintés

Európában jelenleg több mint 150 ezer e-töltőpont áll az autósok rendelkezésére4, azonban ennek több mint 75 százalékán négy ország osztozik5: Norvégiában nemcsak az elektromos autók, de a töltőpontok a száma is kiemelkedő, sőt, a dízellel működő gépjárművekhez képest az országban közel 30 százalékkal kedvezőbb az elektromos autók vásárlása és fenntartása6. A töltés költsége országonként változó, amit az áramköltség is befolyásol: Magyarországon az EU-s átlaghoz képest közel feleannyit fizetünk az áramért7, az ingyenes, államilag támogatott töltőállomásoknak köszönhetően pedig az autósok országszerte térítésmentesen tölthetik gépjárműveiket. A fizetős töltőpontok felbukkanása ugyanakkor mindenképpen előnyös a hazai e-autók piacának, hiszen az így létrejövő versennyel ugrásszerű növekedés várható a töltőállomások számában.

 

Összefogtunk a GreenGóval

Eddig főként a kényelmes parkolási megoldásainkat ismerték a felhasználóink, azonban a fejlesztéseknek köszönhetően ma már akár az e-töltést is kényelmesen intézhetitek a Parkllel. Fontos célunk a “zöld” közlekedés népszerűsítése, így legújabb kezdeményezésünket is ez inspirálta: az ismert e-carsharing szolgáltatóval, a GreenGóval történt együttműködés keretei között ezentúl három új töltőállomás, vagyis 6 új töltőpont áll a fővárosi autóvezetők rendelkezésére. A kerületi villanyautósok ráadásul a töltőket az Erzsébetkártya és forgalmi bemutatásával ingyen használhatják, azok pedig, akik nem rendelkeznek erzsébetvárosi lakcímkártyával, a bevezető időszakban szintén ingyenesen vehetik igénybe az új e-töltőket, ehhez csak regisztrálniuk kell a GreenGo és a Parkl rendszerében.

Extra szolgáltatások a töltés előtt  

Újdonság, hogy a Parkl alkalmazáson keresztül könnyedén nyomon lehet követni, hogy jelenleg szabad-e az adott töltő. Ráadásul az egyik helyszínen, a Madách téri töltőegységnél már nem csak a töltőfoglaltságot, de az aszfaltba épített szenzornak köszönhetően magát a parkolóhely foglaltságát is lehet ellenőrizni. Ez a technológia pedig még rengeteg lehetőséget tartogat.

Az új töltőpontok a következő helyszíneken vehetők igénybe:

1075 Budapest, Madách Imre út 1-5

1074 Budapest, Dob utca 45-49.

1076 Budapest, Verseny utca 2.

www.parkl.net

Nincs még letöltve a telefonodra a Parkl?

Keresd Az az App Store-ban és a Google Play-en!

A bejegyzés trackback címe:

https://parklapp.blog.hu/api/trackback/id/tr5315223932

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.